JCC School of Dance 

Erianne R. Raib-Ptichkin
Artistic Director
330.333.2219
jccschoolofdance@jewishyoungstown.org

Erianne Raib-Ptichkin is a well-trained and experienced local dance teacher collaborating with the JCC as the Artistic Director of the JCC School of Dance. In addition to over twenty years of dance training, Ms. Eri has studied extensively at the collegiate level, receiving both a B.A and B.S. from Youngstown State University. As an active member of Dance Masters of America, she continues to teach the art of dance at YSU, in many area studios, and local high schools. Ms. Raib-Ptichkin is so excited to share her enthusiasm and talent with the JCC, and can't wait to pass on her passion of dance to students at the JCC School of Dance!

The JCC School of Dance program teaches children the technique, artistry, and discipline of dance in a cheerful and positive learning environment. Children develop a variety of transferable listening and learning skills in a classroom setting, while being physically healthy and having fun!

Parents and caregivers have the perfect opportunity to socialize and build a lasting bond with their young children in our Parent & Me classes. From tummy time to make believe, these classes stimulate the child's brain and senses to nurture happy and healthy children.

Adults looking to learn a new hobby or dust off their old dance shoes are now welcome to join us for our Adult Dance Program offerings in Ballet and Tap. Classes range from beginner to advanced, and are a great way to wind down from a stressful day in a relaxed environment.

To register contact Eri:
330.333.2219
jccschoolofdance@jewishyoungstown.org

Summer Registration
Wednesday, May 1 | 5:30-7:00 p.m.

Five Week Session I: Monday, May 6 - Monday, June 10
Five Week Session II: Tuesday, June 25 - Monday, July 29
Adult Drop-In Classes: May 11, 18, June 8, July 13, & 27

PRICING

30 Min Class:
$34/Member; $45/Non-Member per session for 1st class  $30/Member; $40/Non-Member per session for 2nd class

45 Min Class:
$42/Member; $55/Non-Member per session for 1st class  
$38/Member; $50/Non-Member per session for 2nd class

$34/Member; $45/Non-Member per session for 3rd class

90 Min Class:
$75/Member; $100/Non-Member per session 

Adult Drop-Ins: $15 per person

Adult Dance Program (Ages 18+)

Adult Tap I
A 45 minute class designed for adults to stay fit and active while learning how to create rhythms with their feet. Class exercises improve balance, hip mobility, and stamina. Class is taught at a Beginner to Intermediate level.
Summer Session I & II: Wednesdays 5:30 - 6:15 p.m.

Adult Ballet I
A 45 minute class designed for adults to stay fit and active while having fun in a relaxed atmosphere. Class exercises improve strength, posture, and balance. Class is taught at a Beginner level.
Summer Session I & II: Wednesdays 6:15 - 7:00 p.m.

Adult Tap II
A 45 minute class for adults to explore the percussive dance style known as tap. Dancers gain listening skills & develop rhythm while moving to the beat & creating music with their feet. Class is taught at an Intermediate level.
Summer Session I & II: Wednesdays 7:00 - 7:45 p.m.

Adult Ballet II
A 45 minute class introduces the basic principles of ballet like body positions & movements. Improves posture & balance, & challenges students to remember patterns. Class is taught at an Intermediate level.
Summer Session I & II: Wednesdays 7:45 - 8:30 p.m.

Adult Drop-In Class
Various guest teachers lead a 90 minute Intermediate to Advanced level dance class the 2nd and 4th Saturday of the month, focusing on a different genre of dance ranging from hip-hop, contemporary, tap, modern, lyrical, and more. 
Summer Session I: Saturdays 3:00 - 4:30 p.m. May 11, 18, & June 8  Session II: Saturdays 3:00 - 4:30 p.m. July 13 & 27

Parent & Me Program (Ages 4 months -4 years)
Bitty Babies (4 months to pre-walking)
A 30 minute class for babies 4 months to pre-walking that introduces gross motor skills to babies with the interaction of a caregiver. Build loving relationships through sensory related play including song, dance, tummy time, and baby massage.
Summer Session I & II: Saturdays 10:30 - 11 a.m. 

Music & Movement (18-36 months)
A 45 minute class for 18-36 month olds that focuses on parent led activities that build coordination, listening skills, and social awareness, Learning based play with a variety of props and musical styles keep the tots active.
Summer Session I & II: Saturdays 11:15 a.m. - 12 p.m.

Dance Discovery (Ages 3-4)
A 45 minute class for 3 year olds that challenges children to use their minds and bodies to move to a variety of song styles. Props help stimulate creativity as we explore space, levels. and shapes. Parents do not participate in this class.
Session I & II: Thursdays 4 - 4:45 p.m.

Creative Movement Program (Ages 4-6)

Creative Movement Tumbling Fun I (Ages 4-6)
A 45 minute combined level Creative Movement class that teaches the beginning principles of jazz dance and tumbling in a safe and controlled environment. The fun includes somersaults, backbend variations, and stretching.
Summer Session I & II: Wednesdays 4:45 p.m. - 5:30 p.m.

Mini Program (Ages 6-7)

Mini Baton (Ages 6-7)
A 30 minute class that introduces hand and eye coordination through learning how to handle and twirl a baton. Students learn basic patterns, marching, and tosses while working hard and having fun.
Summer Session I & II: Tuesdays 4:30 - 5 p.m.

Mini Acro/Jazz (Ages 6-7)
A 30 minute class that teaches the beginning principles of jazz dance and tumbling in a safe and controlled environment. The fun includes stretching, backbends, and movements to develop coordination of gross motor skills.
Summer Session I & II: Tuesdays 5- 5:30 p.m.

Dance Curriculum Program (Ages 7-16)

Tap  I & II (Ages 7-16)
A 45 minute class that teaches the percussive dance style of tap. Dancers gain listening skills and develop rhythm while moving to the beat and creating music with their feet. Variations of basic tap steps are learned and practiced.
Summer Tap I Session I & II: Thursdays 4:45 - 5:30 p.m.
Summer Tap II Session I & II: Mondays 4:45 - 5:30 p.m.

Jazz I & II (Ages 7-16)
A 45 minute class that teaches the art of classic jazz dancing focusing on body lines, coordination, proper technique, and flexibility. This class aids in the development of spatial and kinesthetic awareness.
Summer Jazz I Session I & II: Thursdays 5:30 - 6:15 p.m. Summer Jazz II Session I & II: Mondays 5:30 - 6:15 p.m.

Ballet I & II (Ages 7-16)
A 45 minute class that emphasizes the basic principles of ballet like body positions and movements. Introduces balance skills and challenges students to remember patterns and choreography.
Summer Ballet I Session I & II: Thursdays 6:15 - 7:00 p.m. Summer Ballet II Session I & II: Mondays 6:15 - 7:00 p.m.

Acro (Ages 7-13)
A 45 minute class that introduces students to basic tumbling and acrobatic stretches and exercises. Students will improve flexibility as well as upper body strength and coordination in a safe and controlled classroom setting.
Summer Session I & II: Tuesdays 5:30 - 6:15 p.m.

Baton I & II (Ages 7-13)
A 45 minute class designed to introduce the art of baton twirling to beginner level students. Develop hand/eye coordination by learning to twirl and toss a baton. Students will also learn marching and cadencing, as well as patterns and choreography.
Summer Baton I Session I & II: Tuesdays 6:15 - 7:00 p.m.  Summer Baton II Session I & II: Mondays 4:00 - 4:45 p.m. 

Hip Hop Training Program (12 and up)

Apprentice Level (Ages 12 and up)
A 90 minute class for new hip hop dancers that want to develop better technique and cleaner moves. Basic popping, locking, gliding, and choreography will be taught at a Beginner to Intermediate level.
Summer Session II: Fridays 4:00 - 5:30 p.m. 

Pre-Professional Level 
A 90 minute class designed for serious students that are interested in honing their hip hop dance skills. Vigorous training in various styles of urban dance including popping, locking, tutting, krumping, and basic breaking. Students will present choreography at the end of the session. Class is taught at an Advanced level.
Summer Session II: Fridays 5:30 - 7 p.m.

 ________________________________________________________

Private Lesson Availability (Any Age)

Lessons can be scheduled with any JCC School of Dance educators in half hour increments at a rate of $20/half hour. Privates can be recurring in any of the available time slots, or on an as needed basis.
Summer Session I: Mondays, Tuesdays, Thursdays 7:00 - 8:45 p.m.
Summer Session II: Mondays, Tuesdays, Thursdays 7:00 - 8:45 p.m.

 

Back to top